Thorbjörn Ställborn  
 
 
Jag har en ateljé och ramverkstad i Järna och jag gör även jobb inom snickerisektorn.
 
Min firma heter TOBAS och man kan nå mej på telefon:
070 648 56 67
 
 
Adress till ateljén:
Snickarvägen 18 B
153 35 Järna
 
 
 
 
 
 
 
Jag har målat i hela mitt liv.


Måleriet var ett viktigt och självklart inslag under min uppväxt. Pappa hade alltid några gouacher på gång, och hos oss var det inget konstigt med att ta ledigt från jobbet en vanlig vardag – om vädret var fint och man ville ta med sej grabben (mej) ut i naturen och idka fältmåleri.

Farsan var min lärare, och han försåg mej med riktmärken. Till exempel var det förbjudet att använda penslar smalare än en centimeter, men det viktigaste var inte tekniken, utan snarare övningarna i konsten att se. 
Pappa var en djupt seriös lärare, har jag förstått…

Senare i livet gick jag på konstskolor, Grundis och Gerlesborgskolan, men jag kan inte påstå att de betytt särskilt mycket för min konst. De allra flesta råd och anvisningar jag fått och följt gällande måleri var de som pappa gav mej i unga år.

Platser och stämningar har intresserat sen barnsben och nyfikenheten har dragit med mej ut på ständigt nya strövtåg i landskapet.
Jag har varit bosatt mitt i storstan och långt uppe i Lappland, i hälsingebygden, i Värmland och i glesbygden i Finnskogen. 
I Sörmland har jag bott sen 1983 med undantag för en sexårsperiod i Hälsingland.

Mina yrken hittills har bland annat varit slöjdare, snickare, småbrukare, skogsarbetare, lärare och beroendeterapeut. Hela tiden har måleriet emellertid varit det jag helst velat syssla med.

Om jag har någon annan avsikt med måleriet än själva lusten och glädjen att hålla på är det nog en önskan att kunna förmedla de stämningar och den magi jag upplever på så många platser.

Thorbjörn Ställborn 

Järna 25 mars 2012